vineri, 27 martie 2009

Istoria atletismului


Numele de "atletism" deriva de la cuvantul grecesc "athlos" care inseamna "competitie".
Prima oara dovada a practicarii atletismului ca si sport dateaza din anul 776 i.Hr,altletismul fiind practicat inca din cele mai vechi timpuri ale omenirii iar in Europa sunt consemnate cateva competitii majore ale antichitatii:

- Jocurile Phytice (fondate in anul 557 i.Hr) tinute la Delhi la fiecare 4 ani.
- Jocurile Nemeice (fondate in anul 516 i.Hr) tinute la Argolid la fiecare 2 ani.
- Jocurile Istmice (fondate in anul 523 i.Hr) tinute la Istmul din Corint la fiecare 2 ani.
Jocurile Romane(366 i.Hr)-de origine etrusca,erau evenimente care constau in probe de alergari precum si aruncari care se desfasurau intre 12 si 14 septembrie dar au fost ulterior prelungite de la 5 septembrie pana la 12 septembrie.

Alte popoare precum Celtii,Teutonii si Gotii,popoare care i-au succedat pe romani,s-au bucurat de asemenea de acest sport,atletismul fiind practicat si in Evul Mediu de catre luptatorii care alergau regulat pentru a-si fortifica organismul.

In anul 1896,la prima editie a Jocurilor Olimpice moderne (Atena),atletismul apare inscris in programul competitiei iar de atunci ramane prezent la toate editiile J.O care au urmat dupa 1896.

El se constituie ca si sport modern in Anglia la mijlocul secolului XIX iar in anul 1912 se infiinteaza Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism (IAAF).

Datorita studentilor care studiau in Germania,Franta si Austria,atletismul patrunde ca si sport in Romania la sfarsitul secolului XIX.

In anul 1912 este fondata Federatia Romana de Atletism (F.R.A) care coordoneaza sectiile de atletism ale Cluburilor si Asociatiilor sportive din Romania.Primele Campionate Nationale ale Romaniei se organizeaza in anul 1914 fiind destinate numai barbatilor,abia din anul 1922 organizandu-se competitii cu participare feminina.Din anul 1952(anul J.O de la Helsinki) atletii romani participa regulat la toate marile competitii mondiale.

De-a lungul timpului Romania a obtinut 34 de medalii olimpice la atletism (11 aur,14 argint,9 bronz),ultima fiind cucerita la Beijing de catre maratonista Constantina Dita Tomescu care aduce Romaniei un aur pretios.

In prezent atletismul cunoaste un numar mare de practicanti,din toate colturile tarii,de la toate categoriile de varsta,iar numarul lor este in crestere.
Noi incurajam practicarea acestui sport de catre toata lumea,indiferent de varsta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu