luni, 30 martie 2009

Jocurile Olimpice


Jocurile olimpice...
Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment multisportiv internaţional,evenimentul desfasurandu-se o data la patru ani.:)
Jocurile Olimpice antice au început în anul 776 i.Hr. la Olympia,Grecia şi s-au desfăşurat până în anul 393,dupa care au fost intrerupte timp de 1500 de ani pana in anul în 1896,cand la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice,aceasta datorandu-se francezului Pierre de Coubertin.Numărul sportivilor participanţi la Jocurile Olimpice a crescut de la 241 (din 14 ţări) la Olimpiada de la 1896 la 11.100 (din 202 ţări) la Jocurile Olimpice de la Atena. Numărul participanţilor la Jocurile de iarnă este mult mai mic la Olipiada de iarna din 2006, numărul sportivilor fiind de 2.633 din 80 de ţări.
Una din problemele principale ale Jocurilor Olimpice este dopajul. La începutul secolului XX, mulţi sportivi olimpici ai început să folosească medicamente pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive. De exemplu, maratonistul Thomas Hicks, a primit de la antenorul său stricnina şi brandy pentru a putea termina cursa din 1904,existand chiar si caz de deces la Jocurile Olimpice în 1960,la Roma ,in timpul cursei de ciclism, danezul Knut Enemark Jensen a căzut de pe bicicletă şi mai târziu a murit. Autopsia a arătat că sportivul se afla sub influenţa amfetaminelor. După acest episod, CIO a introdus testul antidoping.Cu toate acestea unii sportivi au continuat sa consume substante interzise riscand chiar retragera titlului castigat.Printre acestia se numara:Hans-Gunnar Liljenwall la Olimpiada din 1968,Ben Johnson in 1988 la Seul,Andreea Raducan la J.O de la Sydnei in 2000 eTc.
Inelele olimpice, Flacăra olimpică,Mascota olimpică sunt simbolurile Jocurilor.Inelele reprezinta continentele Globului .Flacara olimpica este aprinsa in olymp fiind purtata pana in orasul gazda al Jocurilor.Mascota,un animal sau o figurina umana reprezinta mostenirea culturala a tarii.
,,Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful ci lupta. Esenţial nu e să cucereşti ci să lupţi bine."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu