Creierul este cel care iti deschide,sau dimpotriva,drumul catre performata.El este cel care face diferenta dintre un simplu sportiv si un campion,depinde doar de tine daca stii sa iti folosesti creierul asemenea marilor campioni.
Orice performantza majora realizata se datoreaza in mare parte faptului ca ai reusit sa iti convingi creierul ca poti depasi orice limite.Intr-adevar,ultima frontiera,pragul pe care trebuie sa il trecem ca sa ne autodepasim este psihicul nostru.Nu muschii,nu plamanii,nu inima si nici alte organe.Creierul,organul suprem,cel care ne deschide poarta catre performanta.
Clasic,limitele rezistentei la efort sunt explicate de catre oamenii de stiinta prin rapoarte la capacitatea metabolica,organica,de a sustine activitatea fizica.In momentul cand disponibilitatea substraturilor energetice,adica "benzina" cu care functioneaza organismul nostru,se reduce,capacitatea de transport a oxigenului atinge limita superioara,iar posibilitatea muschilor de a sustine efortul este utilizata la maxim,iar in momentul acesta se instaleaza oboseala.Asadar,se considera ca limitele rezistentei la efort ale organismului sunt stabilite de capacitatea cardio-respiratorie si oboseala musculara.
OK...dar ce este defapt oboseala?
Dr. T.Noakes si dr. StClaire Gibson,doi cercetatori de la Universitatea Cape Town,Africa de Sud,au propus o teorie care sa explice acest fenomen destul de neclar inca,numit oboseala.Dupa ani de studii,ei au conceput modelul "guvernatorului central" ,o entitate functionala care ne poate limita performantele.Rolul acestui "guvernator central" ar fi protejarea echilibrului intern al organismului,numit homeostazie si prevenirea "catastrofelor fiziologice" ,adica acele stari extreme care pun in pericol insasi integritatea organismului."Guvernatorul central" are misiunea de a prevenidepasirea momentului in care intensitatea si durata efortului fizic trec peste un punct critic,punand in pericol integritatea inimii si a altor organe vitale,iar mecanismul prin care el exercita actiunea este limitarea recrutarii fibrelor musculare in cadrul contractiilor musculare.
Dr Noakes ne explica : "Guvernatorul central primeste impulsuri de la diverse sisteme,toate aflate in legatura cu efortul depus si integreaza informatiile primite de la acesta,transmitandu-le catre cortex,pe care il forteaza in acest fel sa ia decizia de a opri efortul,in cazul in care suma semnalelor depaseste o limita considerata nociva.De exemplu,daca faci un exercitiu foarte intens si suma informatiilor primite de la muschii picioarelor,de la aparatul cardiovascular depaseste pragul de siguranta,in cele din urma creierul tau va lua decizia incetarii acelui efort.
Rezistenta la efort a sitemului cardio-respirator si capacitatea metabolica musculara sunt factori cu importanta cruciala in performata fizica.Nu exista dubii in privinta faptului ca talentul mostenit genetic impreuna cu mult antrenament pot conduce la imbunatatirea acestor parametrii.In competitii insa,diferenta intre invingator si invins este determinata in mai mica masura de ei si in mai mare masura de pragul de siguranta impus de sistemul nervos central pentru a se feri de de situatiile periculoase.
Organismul uman are o capacitate de adaptare foarte mare.Daca este supus unui efort fizic regulat acesta se adapteaza la efortul respectiv crescand rezistenta organismului.
Dr. Robert Scott si dr.Yannis Pitsiladis de la Universitatea din Glasgow ne explica : "Daca te obisnuiesti cu un anumit tip de efort si mai ales daca ai o perceptie pozitiva asupra lui-fie ca o mostenesti cultural,fie ca ti-o educi in mod constient,reprezinta secretul ridicarii stachetei pe care creierul obisnuieste sa ti-o fixeze,de undeva de obicei de jos,la limita confortului si sigurantei."
Corpul uman este o masinarie extraordinara,cu resurse nebanuite,iar in anuminte situatii creierul este capabil sa mobilizeze mare parte dintre "rezervele strategice" ale organismului.Este nevoie doar de un stimul,iar in sport acest stimul se dobandeste prin antrenament si educarea vointei.
Michael Johnson spunea : "Desii picioarele mele erau foarte puternice,mintea este cea care a facut din mine un campion".