miercuri, 29 aprilie 2009

Atleti trisori


Atletul Rashid Ramzi, primul medaliat olimpic al Bahrainului la atletism, campion olimpic in proba de 1500 mp la Beijing, a fost depistat pozitiv in urma unui control antidoping. Substanta interzisa folosita de atlet este EPO Cera. Testul antidoping a fost efectuat in 19 februarie.
De asemenea, inca 3 atleti participanti la JO Beijing 2008 sunt suspectati de a fi folosit substanta EPO , insa numele sau nationalitatea acestora nu pot fi date publicitatii pana la analizarea probei B. Probele analizate au fost prelevate in timpul JO.
Sportivii care au trisat la JO de la Beijing nu vor dormi foarte linistiti deoarece probele prelevate in timpul JO vor fi pastrate inca 8 ani, in tot acest timp fiind facute teste care sa depisteze prezenta substantelor anabolizante.

marți, 28 aprilie 2009

GRAND PRIX 10km Seniori, Tineret si Juniori I

Pe data de 25 Aprilie 2009 Danci Liliana si Milu Stefania componentele clubului C.S.S. Caransebes au participat la GRAND PRIX 10km Seniori, Tineret si Juniori I, unde Danci Liliana a terminat la general pe locul 3 cu un nou record personal de 38:07.83, iar Milu Stefania a venit la general pe locul 5 si ea cu un nou record personal de 42:15.19. Fetelor va felicitam si va uram bafta in continuare si la urmatorul concurs sa veniti cu noi recorduri personale, si cu cat mai multe medalii.

luni, 13 aprilie 2009

Durerea musculara de "a doua zi"

Cu totii cunoastem senzatia care apare de obicei in dimineata de dupa un antrenament intens...acea durere musculare,uneori de nesuportat.Unii o numesc "febra" musculara.Oamenii de stiinta au ajuns la un acord: aceasta crizadureroasa este produsa de contractiile musculare dinamice (sau excentrice).O contractie excentrica,este definita prin scurtarea si alungirea unui muschi impotriva unei forme dinamice de rezistenta (greutati sau gravitatie,de exemplu).S-a dovedit ca aceste contractii dinamice produc leziuni la nivelul tesutului contractil din muschi.

Pe de alta parte exista si contractii concentrice (sau statice),care produc scurtarea muschiului impotriva unei forte statice ce opune rezistenta.Aceste contractii nu produc atat de multe probleme la nivelul celulei musculare.Cercetandu-se la nivel microscopic celulele musculare supuse la contractii excentrice au fost descoperite nenumarate microleziuni care sunt atasate muschiului.O alta teorie atribuie durerea procesului de vindecare a inflamatiei musculare produsa de antrenamentul agresiv.

Acest tip de durere musculara se manifesta la 24-48 ore dupa antrenament si are varful maxim la 24-78 ore.Descreste pana la disparitie in 7-10 zile.Sunt afectati doar muschii scheletici si poate aparea la orice atlet indiferent de nivelul de pregatire fizica.Aceasta durere nu este provocata de o crestere a nivelului muscular de acid lactic (crestera acidului lactic da senzatia "de arsura" care insoteste sedintele de antrenament).Utilizarea unor anti-inflamatoare,precum ibuprofenul,poate fi utila numai in cazuri extreme.

Durerea nu este un indicator al calitatii antrenamentului.Multi au impresia ca daca nu au dureri musculare dupa antrenament si-au pierdut timpul la sala.Este o conceptie gresita,iar acesti oameni ar trebui sa stie ca exista alti parametri care arata daca antrenamentul a fost eficient.Numai ca acestia se cuantifica dupa mult timp.

Iar daca totusi va loviti de febra musculara noi va oferim cateva idei practice ca sa o reduceti:
*Asteapta! Durerea va disparea in 3-7 zile fara sa faci nici un tratament.
*Evita eforturile intense,care accentueaza durerea.
*Este bine sa faci exercitii aerobice usoare - in acest fel vei creste fluxul de sange la nivelul muschilor afectati,fapt care va diminua durerea.
*Executa exercitii usoare de stretching pentru zona afectata.
*Maseaza usor muschii care dor.
*Exista unele dovezi ca vitamina C reduce durerea.
*Incalzeste-te bine inainte de antrenament.
*Daca durerea intensa persista mai mult de 7 zile,consulta un medic.


informatii preluate de pe http://www.maraton.info.ro/

vineri, 10 aprilie 2009

De ce sa alergam?


Multi isi pun aceasta intrebare,noi va dam cateva motive ca sa alergati:
-Alergarea este cea mai veche si simpla forma de miscare.Alergatul a aparut cand primul om a adoptat pozitia bipeda si a incercat sa se deplaseze mai repede decat prin mersul simplu.In toata lumea,alergarea este cea mai populara forma de mentinere a conditiei fizice.
-Te face sa te simti mai bine zi de zi.Alergarea iti ofera un grad de protectie impotriva depresiei,bolilor de inima si a diabetului.Si cel mai important: dupa un antrenament vei avea un tonus psihic mai bun,iar aceasta este o puternica arma impotriva bolilor.
-Iti satisface dorinta de competitie.Competivitatea este inscrisa in ADN-ul nostru,iar alergarea iti da posibilitatea sa ti-o manifesti - de la curse rapide si scurte,pana la curse lungi.Iar daca nu te tenteaza concursurile,atunci poti sa te bucuri de placerea simpla a alergatului si de beneficiile pe plan fizic si mental.Nu exista antrenament prost;fiecare alergare iti este utila,daca stii sa o valorifici.
-Nu ai nevoie de un manual.Treaba e simpla: daca poti sa mergi,atunci poti sa si alergi.Ideea de baza e urmatoarea: alergarea este o activitate simpla!
-Cea mai eficienta activitate fizica pentru scaderea in greutate.Fara nici o indoiala.Orice specialist ai intreba,iti va spune ca daca vrei sa slabesti trebuie sa ataci problema pe doua flancuri: alimentatie corecta si activitate fizica.Alergarea este "regina" activitatilor consumatoare de energie,iar avantajele sunt de partea ei: usor de facut si se poate practica oricand,oriunde si in orice anotimp.
-Alergarea iti da energie.Pare a fi un paradox,insa nu este.E adevarat ca alergarea,ca orice activitate fizica,consuma energie,insa vorbim de energia psihica.Orice alergator iti va spune ca dupa antrenament se va simti mai "energizat" decat daca ar fi stat acasa.
-Alergarea te face dependent,dar intr-un sens pozitiv.Fiecare pasionat de alergare iti poate confirma acest lucru.Odata ce ai prins gustul alergarii,iti va fi greu sa te opresti.De asemenea,alergarea poate inlocui dependente nocive,cum ar fi fumatul,consumul de alcool si mancatul excesiv.
-Alergarea este intotdeauna la dispozitia ta.Poate ai o slujba solicitanta sau poate pleci in vacanta.Uneori ai mai mult timp la dispozitie,alteori mai putin.Poti sa iti adaptezi antrenamentul asa cum doresti,fara sa depinzi de o sala,de programari si de echipament special.
-Poti sa ii ajuti pe ceilalti.O multime de curse sunt organizate in scop caritabil - fondurile colectate din donatii merg catre copii saraci sau bolnavi,batrani sau persoane cu dizabilitati.Chiar daca nu donezi bani personal,simplul fapt ca alergi in cursa respectiva reprezinta o sustinere a cauzei.
-Te transformi intr-un ecologist.Garantat.Daca pana acum nu iti prea pasa de natura,din momentul in care vei incepe sa alergi iti vei da seama cat de important este aerul curat,ce plact este sa te odihnesti la umbra unui copac sau sa te racoresti in apa unui rau.
-Alergarea te intinereste.Sau cel putin te face s arati mai tanar.Tonusul pe care ti-l va da activitatea fizica constatna nu poate fi inlocuit cu nimic altceva.Mergi la oricare concurs de alergare si vei vedea oameni pe care daca i-ai intreba ce varsta au,iti vor spune un numar cu 5-10 ani mai mic decat estimarea ta.
-Alergarea te invata sa fi fi disciplinat.Acest lucru te va ajuta pe toate planurile.Oamenii de succes sunt de obicei extrem de disciplinati.Chiar daca nu excelezi la acest capitol,incepe sa alergi si vei vedea cum te transformi intr-o persoana mai disciplinata si mai organizata.
-Picioare mai frumoase.Mai ales in cazul doamnelor,antrenamentele de alergare au acest placut "efect secundar".Ca sa te convingi de acest lucru uita-te la picioarele unei doamne care alearga regulat.Imi vei da dreptate.
-Alergarea nu necesita un echipament sofisticat.In afara de o pereche de pantofi de alergare,un tricou si un sort,restul sunt optionale.Poti sa iti alegi echipamentul la nivelul tau financiar,alergarea este destinata tuturor claselor sociale.
-Alergarea te face mai inteligent.Cercetatorii japonezi au aratat ca dupa doar 12 saptamani de antrenamente,alergatorii si-au imbunatatit timpii de reactie si capacitatea de memorare.Mai mult decat atat,s-a constatat ca mamele care au alergat in timpul sarcinii au nascut copii mai inteligenti,decat cei ai femeilor sedentare.
-Alergarea iti ofera sansa sa concurezi alaturi de sportivi de top.Probabil ca nu o sa ai niciodata sansa sa joci fotbal cu jucatorii de la FC Barcelona,insa la marile maratoane vei alerga pe acelasi traseu cu atleti de mare performanta.

joi, 9 aprilie 2009

Creierul.Ultima frontiera


Creierul este cel care iti deschide,sau dimpotriva,drumul catre performata.El este cel care face diferenta dintre un simplu sportiv si un campion,depinde doar de tine daca stii sa iti folosesti creierul asemenea marilor campioni.

Orice performantza majora realizata se datoreaza in mare parte faptului ca ai reusit sa iti convingi creierul ca poti depasi orice limite.Intr-adevar,ultima frontiera,pragul pe care trebuie sa il trecem ca sa ne autodepasim este psihicul nostru.Nu muschii,nu plamanii,nu inima si nici alte organe.Creierul,organul suprem,cel care ne deschide poarta catre performanta.

Clasic,limitele rezistentei la efort sunt explicate de catre oamenii de stiinta prin rapoarte la capacitatea metabolica,organica,de a sustine activitatea fizica.In momentul cand disponibilitatea substraturilor energetice,adica "benzina" cu care functioneaza organismul nostru,se reduce,capacitatea de transport a oxigenului atinge limita superioara,iar posibilitatea muschilor de a sustine efortul este utilizata la maxim,iar in momentul acesta se instaleaza oboseala.Asadar,se considera ca limitele rezistentei la efort ale organismului sunt stabilite de capacitatea cardio-respiratorie si oboseala musculara.

OK...dar ce este defapt oboseala?

Dr. T.Noakes si dr. StClaire Gibson,doi cercetatori de la Universitatea Cape Town,Africa de Sud,au propus o teorie care sa explice acest fenomen destul de neclar inca,numit oboseala.Dupa ani de studii,ei au conceput modelul "guvernatorului central" ,o entitate functionala care ne poate limita performantele.Rolul acestui "guvernator central" ar fi protejarea echilibrului intern al organismului,numit homeostazie si prevenirea "catastrofelor fiziologice" ,adica acele stari extreme care pun in pericol insasi integritatea organismului."Guvernatorul central" are misiunea de a prevenidepasirea momentului in care intensitatea si durata efortului fizic trec peste un punct critic,punand in pericol integritatea inimii si a altor organe vitale,iar mecanismul prin care el exercita actiunea este limitarea recrutarii fibrelor musculare in cadrul contractiilor musculare.

Dr Noakes ne explica : "Guvernatorul central primeste impulsuri de la diverse sisteme,toate aflate in legatura cu efortul depus si integreaza informatiile primite de la acesta,transmitandu-le catre cortex,pe care il forteaza in acest fel sa ia decizia de a opri efortul,in cazul in care suma semnalelor depaseste o limita considerata nociva.De exemplu,daca faci un exercitiu foarte intens si suma informatiilor primite de la muschii picioarelor,de la aparatul cardiovascular depaseste pragul de siguranta,in cele din urma creierul tau va lua decizia incetarii acelui efort.

Rezistenta la efort a sitemului cardio-respirator si capacitatea metabolica musculara sunt factori cu importanta cruciala in performata fizica.Nu exista dubii in privinta faptului ca talentul mostenit genetic impreuna cu mult antrenament pot conduce la imbunatatirea acestor parametrii.In competitii insa,diferenta intre invingator si invins este determinata in mai mica masura de ei si in mai mare masura de pragul de siguranta impus de sistemul nervos central pentru a se feri de de situatiile periculoase.

Organismul uman are o capacitate de adaptare foarte mare.Daca este supus unui efort fizic regulat acesta se adapteaza la efortul respectiv crescand rezistenta organismului.

Dr. Robert Scott si dr.Yannis Pitsiladis de la Universitatea din Glasgow ne explica : "Daca te obisnuiesti cu un anumit tip de efort si mai ales daca ai o perceptie pozitiva asupra lui-fie ca o mostenesti cultural,fie ca ti-o educi in mod constient,reprezinta secretul ridicarii stachetei pe care creierul obisnuieste sa ti-o fixeze,de undeva de obicei de jos,la limita confortului si sigurantei."

Corpul uman este o masinarie extraordinara,cu resurse nebanuite,iar in anuminte situatii creierul este capabil sa mobilizeze mare parte dintre "rezervele strategice" ale organismului.Este nevoie doar de un stimul,iar in sport acest stimul se dobandeste prin antrenament si educarea vointei.

Michael Johnson spunea : "Desii picioarele mele erau foarte puternice,mintea este cea care a facut din mine un campion".
sursa de informare : http://adry.ro/blog

marți, 7 aprilie 2009

Tinere talente...


Ne-am hotarat ca in fiecare luna sa desemnam "Atletul lunii" de la clubul nostru de atletism.Luna aceasta distinctia o merita Irimia Delia Maria.
Maria s-a nascut pe 09 ianuarie 1997 si practica atletism de la varsta de 4 ani.Mariuca cum obisnuim noi sa ii spunem s-a antrenat din greu intr-un cantonament in sala din Bucuresti astfel munca depusa s-a vazut....ea s-a clasat la finala Campionatului National de copii in sala pe pozitia a V a la triatlon.Este o fata foarte ambitioasa,reuseste tot timpul sa treaca peste emotii si sa termine cursa pe un loc cat mai bun.La toate concursurile mama ei Ionelia ii este alaturi ceea ce o face mai puternica.
Ultimul ei rezultat notabil l-a obtinul la CN de Cros unde s-a clasat pe locul IX individual si V pe echipe.
Maria este antrenata de profesorul Cristian Dragomir si Enache Marian.Sa speram ca la vara Maria va urca pe cea mai inalta treapta a podiumului.Succes!

luni, 6 aprilie 2009

Rezultate remarcabile la CN de Cros

Cu ocazia desfasurarii CN de Cross de la Tg.Jiu nu au putut lipsi si atletii caransebeseni.Acestia au obtinut rezultate foarte bune,cum ar fi echipa de copile I compusa din Tilneac Amina,Irimia Maria(antrenate de Enache Marian),Miculeanici Cristina si Tepis Andreea(antrenate de Grecu Luminita)au reusit sa se claseze pe locul V in clasemanetul echipelor,iar la individual rezultate remarcabile au obtinul Miculeanici Cristina(locul VIII) si Irimia Maria(locul IX).
La categoria de juniori III,Abel Francisc a gatat cursa de 4000m pe locul 10 profesorul sau Enache Marian fiind foarte multumit de rezultatul obtinut.
Au mai participat la concurs si alti atleti ai clubului CSS Caransebes:Tilneac Tania,Mutascu Mihai si Jurchescu Mariana.
Noi ii felicitam si le uram succes in continuare.

Medalie de aur pentru Caransebeseni


Sambata 04 aprilie la Craiova s-a desfasurat Olimpiada Scolara de Sport la care Caransebesul a avut un reprezentat de la Liceului Auto.Danci Liliana care este si atleta a clubului CSS Caransebes a reusit sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului astfel reusind sa castige prima ei medalie de aur la un concurs national.Sa ne reamintim ca Liliana este vice-campioana nationala la proba de 3000m obstacole.Antrenata de profesoara Popescu Iuliana,aceasta este convinsa ca in sezonul de vara va reusi aceasta performanta si la C.N de atletism.Noi ii uram suucces!

Campionatul National de Cros


De curand la Tg.Jiu s-a desfasurat Campionatul National de Cros pentru categoriile de copii I,juniori III si juniori II.La start s-au prezentat atleti din 56 de cluburi din tara fiecare dand ce-i mai bun din el pentru a deveni campionul national de cros al anului 2o09.
Clasament:
-Copii I-fete: Locul I:Leonte Iulia-LPS Vaslui
Locul II:Prisecaru Claudia-CSM Focsani 2007
Locul III:Neagu Mihaela-CSS Tulcea
-baieti:Locul I:Dumitru Ionut Marius-CS-Telecom Petro
Locul II:Piru Vlad Daniel-LPS Cluj
Locul III:Trofin Cosmin-LTM Kelemen Sf. Gh.
-Juniori III-fete: Locul I:Bunea Anca Maria-CSS Medias
Locul II:Calen Mihaela Andreea-CS Targoviste
Locul III:Zamfir Monica Ana Maria-CS Targoviste
-baieti:Locul I:Cosma Mihai-LPS Iasi
Locul II:Dobritescu Alexandru-CS Pandurii Tg.Jiu
Locul III:Coserela Renato Viorel-LPS IBS Buza
-Juniori II-fete: Locul I:Doaga Ioana Raluca-CSM Pitesti.CSU Craiova
Locul II:Florea Monica Madalina-CSS Sighisoara
Locul III:Marginean Alida-CSS Sighisoara
-baieti:Locul I:Cimpoeru Claudiu Costin-CSS Ilfov
Locul II:Staicu Alexandru Bogdan-CS Pandurii Tg.Jiu
Locul III:Olteanu Alexandru Mircea-CS Pandurii Tg.Jiu

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Hooker inscrie o dubla extraordinara


Austin,Texas,SUA-Destinee Hooker inscrie o dubla neobisnuita la Intrecerile Texane de vineri.

Mai intai a modificat cea mai buna performantza a sezonului la saritura in inaltime in proba feminina,urcand stacheta pana la 1,92m.Apoi in timp ce parasea pista s-a intalnit cu prietenul ei,Clifton Gay,care a ingenuncheat in fata ei scotand din buzunar un inel cu diamant de 1,5 carate si cerand-o astfel in casatorie.

Destienee,ca orice fata emotionata in fata unui astfel de eveniment,a izbucnit in lacrimi urmand ca 5 minute mai tarziu sa isi sterga lacrimile si sa spuna "DA"!

"Acesta a fost locul perfect",spunea sportiva inalta de 1,93m originara de langa San Antonio."Echipa mea este aici,familia mea este aici,totul este perfect".Familia ei o include bineinteles si pe sora ei mai mare,Marshevet,cea care termina a 5-a in finala olimpica de 200m de la Beijing.

Domnisoara Hooker,cea care a abandonat atletismul in 2008 in timp ce incerca sa prinda lotul olimpic de volei al Statelor Unite,s-a intors inapoi la sectorul de sarituri.In urma cu 3 saptamani sportiva castiga titlul NCAA de sala pentru Universitatea din Texas cu o saritura clara de 1,98m;devenind astfel a 8-a performera din toata istoria Statelor Unite atat in sala cat si in aer liber.

Campionatele Scolare ale Jamaicai


Kingston,Jamaica-Campionul mondial de juniori Dexter Lee si-a castigat primul sau titlu jamaican(categoria sub-20) la Campionatele Scolare ale Jamaicai.

Dexter Lee,elev la liceul Herbert Morrison,detinatorul titlulul in proba de 100m de la Campionatele Mondiale de Juniori de anul trecut din Polonia a castigat finala de 100m de vineri cu un nou record personal de 10,31,in urma sa clasandu-se Nickel Ashmeade(purtatorul medaliei de argint in proba de 200m de la Bydgoszcz)cu un timp de 10,37.

In cursa feminina de 100m,primul loc a fost ocupat de Carrie Russel(11,37),medaliata cu bronz de la Campionatele Mondiale de juniori de la Beijing din 2006,in urma ei succedandu-se Jura Levy(11,42 PB) si Gayon Evans(11,52 PB).


La baieti categoria sub-16,Jazeel Murphy in varsta de doar 15 ani s-a impus cu 10,44;fiind urmat de Julian Forte cu un timp de 10,75.

Echivalentul in proba feminina a fost Deandre Whitehorn,cea care trecea linia in 11,54;in fata Shavinei Hodges(11,84)

La categoria sub-15 Kaneil Harrison catiga proba masculina de 100m cu 11,10 iar la fete se impune Osheen Erskine cu 11,90.
Perechea de surori Nikita Tracey si Ristananna Tracey au ocupat primele 2 locuri in proba de 400m.g,ambele facandu-si recorduri personale: 57,41 si respectv 58,49.

In proba baietilor de 400m.g,medaliatul cu bronz de anul trecut de la C.M de juniori in proba de 110m.g,Keiron Stewart,a castigat cu 51,14 fiind succedat de Andre Peart 51,67.

vineri, 3 aprilie 2009

Valerie Vili multumita cu debutul de sezon din 2009



Cu sezonul "de iarna" incheiat,campioana olimpica si mondiala Valerie Vili ne tine la curent cu planurile si rezultatele ei din 2009:
"Am concurat in Australia la Grand Prix-ul de la Sydeny(28 Feb) unde am concurat excelent.Am fost multumita de serile mele de aruncari in frunte cu rezultatul final de 20,09m.Apoi am concurat la Melbourne la Intalnirea IAAF al Atletismului Mondial cinci zile mai tarziu.Temperatura dintre cele doua orase a fost total diferita,in Sydney a fost foarte cald si frumos iar la Melbourne aruncam la o temperatura de 7 grade.In ciuda temperaturii,am concurat bine,am dat tot ce am putut si am incheiat concursul cu o alta victorie (19,36m)."
"Dupa Melbourne,ne-am intors acasa pentru 6 zile iar apoi ne-am indreptat catre Brisbane pentru a ne antrena cu o saptamana inainte de Nationalele Australiene(19-22 Martie).Vreme a fost fantastica.Ne-am antrenamt la Academia Sportiva "Queensland" unde am avut toate facilitatile posibile.Am concurat in prima zi a Campionatelor Australiene si voiam sa arunc bine.Am reusit un rezultat de 20,22m din prima aruncare iar la urmatoarele aruncari am fost multumita.Sotul meu Bertrand a aruncat de asemenea la Nationalele Australiene si a castigat proba de aruncare a discului cu o aruncare de 61,81m deci a fost o calatorieminunata pentru ambii."
articol preluat si tradus din jurnalul online IAAF ale Viliei.

joi, 2 aprilie 2009

Urmatoarea tinta,Berlin 2009


Regina probei de inaltime,Yelena Isinbayeva a confirmat participarea ei la toate cele 6 intruniri Golden League de anul acesta.
Campioana olimpica si mondiala isi planuieste si alte trei competitii pe durata sezonului inaintea Campionatului Mondial de la Berlin ce va avea loc in luna august(15-23).
Multipla recordmena se concentreaza asupra celui de-al treilea titlu de campioana mondiala si tot o data asupra unui nou record mondial.
Atleta de 26 de ani spune ca nu vede nici un "rival adevarat" in competitie:"Principalul rival sunt eu.",spune rusoaica.
Isinbayeva are un mare succes chiar de la inceputul acestui an.Chiar daca a participat la doar 3 competitii(Donetsk, Birmingham, Praga),ea inca isi patreaza recordul intact,stabilind inca 3 recorduri mondiale la competitia din Donetsk.
Dupa o scurta pauza,Yelena priveste inainte spre sezonul de aer liber si e gata sa castige un nou titlu mondial.
Recordurile personale:
-Aer liber:5.05(Beijing 2008)
-Sala:5.00(Donetsk 2009)