vineri, 10 aprilie 2009

De ce sa alergam?


Multi isi pun aceasta intrebare,noi va dam cateva motive ca sa alergati:
-Alergarea este cea mai veche si simpla forma de miscare.Alergatul a aparut cand primul om a adoptat pozitia bipeda si a incercat sa se deplaseze mai repede decat prin mersul simplu.In toata lumea,alergarea este cea mai populara forma de mentinere a conditiei fizice.
-Te face sa te simti mai bine zi de zi.Alergarea iti ofera un grad de protectie impotriva depresiei,bolilor de inima si a diabetului.Si cel mai important: dupa un antrenament vei avea un tonus psihic mai bun,iar aceasta este o puternica arma impotriva bolilor.
-Iti satisface dorinta de competitie.Competivitatea este inscrisa in ADN-ul nostru,iar alergarea iti da posibilitatea sa ti-o manifesti - de la curse rapide si scurte,pana la curse lungi.Iar daca nu te tenteaza concursurile,atunci poti sa te bucuri de placerea simpla a alergatului si de beneficiile pe plan fizic si mental.Nu exista antrenament prost;fiecare alergare iti este utila,daca stii sa o valorifici.
-Nu ai nevoie de un manual.Treaba e simpla: daca poti sa mergi,atunci poti sa si alergi.Ideea de baza e urmatoarea: alergarea este o activitate simpla!
-Cea mai eficienta activitate fizica pentru scaderea in greutate.Fara nici o indoiala.Orice specialist ai intreba,iti va spune ca daca vrei sa slabesti trebuie sa ataci problema pe doua flancuri: alimentatie corecta si activitate fizica.Alergarea este "regina" activitatilor consumatoare de energie,iar avantajele sunt de partea ei: usor de facut si se poate practica oricand,oriunde si in orice anotimp.
-Alergarea iti da energie.Pare a fi un paradox,insa nu este.E adevarat ca alergarea,ca orice activitate fizica,consuma energie,insa vorbim de energia psihica.Orice alergator iti va spune ca dupa antrenament se va simti mai "energizat" decat daca ar fi stat acasa.
-Alergarea te face dependent,dar intr-un sens pozitiv.Fiecare pasionat de alergare iti poate confirma acest lucru.Odata ce ai prins gustul alergarii,iti va fi greu sa te opresti.De asemenea,alergarea poate inlocui dependente nocive,cum ar fi fumatul,consumul de alcool si mancatul excesiv.
-Alergarea este intotdeauna la dispozitia ta.Poate ai o slujba solicitanta sau poate pleci in vacanta.Uneori ai mai mult timp la dispozitie,alteori mai putin.Poti sa iti adaptezi antrenamentul asa cum doresti,fara sa depinzi de o sala,de programari si de echipament special.
-Poti sa ii ajuti pe ceilalti.O multime de curse sunt organizate in scop caritabil - fondurile colectate din donatii merg catre copii saraci sau bolnavi,batrani sau persoane cu dizabilitati.Chiar daca nu donezi bani personal,simplul fapt ca alergi in cursa respectiva reprezinta o sustinere a cauzei.
-Te transformi intr-un ecologist.Garantat.Daca pana acum nu iti prea pasa de natura,din momentul in care vei incepe sa alergi iti vei da seama cat de important este aerul curat,ce plact este sa te odihnesti la umbra unui copac sau sa te racoresti in apa unui rau.
-Alergarea te intinereste.Sau cel putin te face s arati mai tanar.Tonusul pe care ti-l va da activitatea fizica constatna nu poate fi inlocuit cu nimic altceva.Mergi la oricare concurs de alergare si vei vedea oameni pe care daca i-ai intreba ce varsta au,iti vor spune un numar cu 5-10 ani mai mic decat estimarea ta.
-Alergarea te invata sa fi fi disciplinat.Acest lucru te va ajuta pe toate planurile.Oamenii de succes sunt de obicei extrem de disciplinati.Chiar daca nu excelezi la acest capitol,incepe sa alergi si vei vedea cum te transformi intr-o persoana mai disciplinata si mai organizata.
-Picioare mai frumoase.Mai ales in cazul doamnelor,antrenamentele de alergare au acest placut "efect secundar".Ca sa te convingi de acest lucru uita-te la picioarele unei doamne care alearga regulat.Imi vei da dreptate.
-Alergarea nu necesita un echipament sofisticat.In afara de o pereche de pantofi de alergare,un tricou si un sort,restul sunt optionale.Poti sa iti alegi echipamentul la nivelul tau financiar,alergarea este destinata tuturor claselor sociale.
-Alergarea te face mai inteligent.Cercetatorii japonezi au aratat ca dupa doar 12 saptamani de antrenamente,alergatorii si-au imbunatatit timpii de reactie si capacitatea de memorare.Mai mult decat atat,s-a constatat ca mamele care au alergat in timpul sarcinii au nascut copii mai inteligenti,decat cei ai femeilor sedentare.
-Alergarea iti ofera sansa sa concurezi alaturi de sportivi de top.Probabil ca nu o sa ai niciodata sansa sa joci fotbal cu jucatorii de la FC Barcelona,insa la marile maratoane vei alerga pe acelasi traseu cu atleti de mare performanta.

3 comentarii:

  1. este adevarat ca sportul inseamna sanatate

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa va antrenati bine si cu siguranta veti simti efectele alergarii.Va tin pumnii pentru toate activitatile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. In ziua de azi alergam dupa bani, in mall de la un magazin la altul, dar tot mai putin pentru sanatatea noastra. Ar fi bine sa fim toti constienti de ce ai scris tu...

    RăspundețiȘtergere