luni, 13 aprilie 2009

Durerea musculara de "a doua zi"

Cu totii cunoastem senzatia care apare de obicei in dimineata de dupa un antrenament intens...acea durere musculare,uneori de nesuportat.Unii o numesc "febra" musculara.Oamenii de stiinta au ajuns la un acord: aceasta crizadureroasa este produsa de contractiile musculare dinamice (sau excentrice).O contractie excentrica,este definita prin scurtarea si alungirea unui muschi impotriva unei forme dinamice de rezistenta (greutati sau gravitatie,de exemplu).S-a dovedit ca aceste contractii dinamice produc leziuni la nivelul tesutului contractil din muschi.

Pe de alta parte exista si contractii concentrice (sau statice),care produc scurtarea muschiului impotriva unei forte statice ce opune rezistenta.Aceste contractii nu produc atat de multe probleme la nivelul celulei musculare.Cercetandu-se la nivel microscopic celulele musculare supuse la contractii excentrice au fost descoperite nenumarate microleziuni care sunt atasate muschiului.O alta teorie atribuie durerea procesului de vindecare a inflamatiei musculare produsa de antrenamentul agresiv.

Acest tip de durere musculara se manifesta la 24-48 ore dupa antrenament si are varful maxim la 24-78 ore.Descreste pana la disparitie in 7-10 zile.Sunt afectati doar muschii scheletici si poate aparea la orice atlet indiferent de nivelul de pregatire fizica.Aceasta durere nu este provocata de o crestere a nivelului muscular de acid lactic (crestera acidului lactic da senzatia "de arsura" care insoteste sedintele de antrenament).Utilizarea unor anti-inflamatoare,precum ibuprofenul,poate fi utila numai in cazuri extreme.

Durerea nu este un indicator al calitatii antrenamentului.Multi au impresia ca daca nu au dureri musculare dupa antrenament si-au pierdut timpul la sala.Este o conceptie gresita,iar acesti oameni ar trebui sa stie ca exista alti parametri care arata daca antrenamentul a fost eficient.Numai ca acestia se cuantifica dupa mult timp.

Iar daca totusi va loviti de febra musculara noi va oferim cateva idei practice ca sa o reduceti:
*Asteapta! Durerea va disparea in 3-7 zile fara sa faci nici un tratament.
*Evita eforturile intense,care accentueaza durerea.
*Este bine sa faci exercitii aerobice usoare - in acest fel vei creste fluxul de sange la nivelul muschilor afectati,fapt care va diminua durerea.
*Executa exercitii usoare de stretching pentru zona afectata.
*Maseaza usor muschii care dor.
*Exista unele dovezi ca vitamina C reduce durerea.
*Incalzeste-te bine inainte de antrenament.
*Daca durerea intensa persista mai mult de 7 zile,consulta un medic.


informatii preluate de pe http://www.maraton.info.ro/

2 comentarii:

  1. Sa scrieti cate ceva despre motivele pt care au fost premiati la primarie atletii nostri.Articolele voastre sunt bune si interesante.Puteti anunta si viitoarele concursuri.Ati facut antrenament bun ieri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca ai cam lasat-o cam moale cu scrisu..

    RăspundețiȘtergere